De opstand van de Georgiërs

De Opstand
De opstand van de Georgiërs word door de Texelaars ook wel de Russenoorlog genoemd. Het begon allemaal op 6 Februari 1945 toen er een bataljon van 800 Georgiërs en 400 Duitsers op Texel aankwamen. De Georgische soldaten waren voor een groot deel als Duitse krijgsgevangenen ingezet om op het bezetten Texel te dienen. De opstand begon in de nacht van 5 op 6 April 1945 en er vielen onder de Georgiërs, Duitsers en Texelaars ten minste 1000 doden. Heel Nederland was al bevrijd maar op Texel duurde de oorlog nog twee weken langer, tot 20 Mei 1945.
Op 6 April om precies 01:00 uur ‘s nachts kwamen de Georgiërs tegen de Duitsers in opstand. Ze hadden afgesproken dat er om 1 uur ‘s nachts een vuurpijl zou worden afgestoken die startsein zou zijn van het bloedbad op Texel. Elke Georgische soldaat had een Duitser aangewezen gekregen die hij die nacht zou moeten vermoorden. Men mocht geen geluid maken dus op de vroege morgen van 6 April 1945 werden er op Texel 450 voornamelijk Duitse officieren en soldaten met messen en bajonetten in hun slaap vermoord. De opstand slaagde, maar de twee zuidelijke batterijen kregen ze niet in handen. En vanaf daar werd alarm geslagen naar de vaste val. Terwijl de Duitsers al bijna waren verslagen lukten het ze toch om zo’n 600 zwaarbewapende soldaten richting Texel te sturen om de opstand te laten stoppen. De tegenaanval begon op 7 April om 15:30 uur met beschietingen op Den Burg vanaf de noordelijke batterij, de zuidelijke batterij, De Mok, vanaf Den Helder en vanaf Vlieland. In 20 minuten tijd werden er zo’n 1800 granaten op Den Burg afgeschoten en werden er ook nog eens 200 Duitse soldaten bij De mok afgezet.

De gevechten duurde weken en de Georgiërs begonnen de opstand te verliezen. De laatste gevechten vonden plaats bij de vuurtoren die daar toen zwaar beschadigd is. Toen de Georgiërs de opstand hadden verloren kamden de Duitsers het hele eiland uit opzoek naar overgebleven Georgiërs die zich veelal bij de Texelse bevolking schuil hielden. Totdat de Canadezen op 20 Mei op texel aankwamen hebben zich hier nog vreselijke dingen afgespeeld. De opstand van de Georgiërs heeft het leven gekost van 120 Texelaars, 565 Georgiërs, en ongeveer 812 Duitsers. Naar schattingen waren er tussen de 420 tot 2347 gewonden en tientallen boerderijen branden tot de grond aan af. Den Burg lag in puin en de Texelaars die tot voor de opstand de oorlog vrij ongeschonden waren door gekomen hadden een vreselijk trauma te verwerken.

Meer informatie vind u via deze URL http://www.derussenoorlog.nl/

Batterij Den Hoorn: De Loodsmanduin
De Bunkers bij Den Hoorn zijn in 1938 gebouwd ter verdediging van het Molengat samen met de stelling bij Den Helder. De Batterij bij Den Hoorn bestond uit een Commandopost, drie geschutsopstellingen met drie munitie bunkers, twee manschappenverblijven, een werkkamer en drie meetposten. De Batterij kon ook worden ingezet voor de verdediging van het vliegveld op Texel maar is hier nooit voor gebruikt. (De commandopost en de drie geschutsopstellingen zijn nog aanwezig) De commandopost is na de oorlog opengesteld als uitkijkpost.