Marine Flak Batterie Süd-OstOfficiersbunker
De Marine Flak Batterij Süd-Ost is één van de oudste batterijen van IJmuiden. Nog voor dat er sprake was van een Festung is men op deze locatie al beginnen te bouwen aan een luchtafweerbatterij. Ook de omliggende W.N's en tankmuren waren nog niet aanwezig. De hoofdbewapening van de batterij bestond uit vier stuks 10,5 cm luchtafweergeschut en uit enkele M.G's die stonden opgesteld in diverse Tobruks. Het 10,5 cm luchtafweergeschut stond opgesteld in Beddingen van het type FLA 14. Dit type bestaat uit een entree, diverse munitie-nissen en een opstelplaats voor het geschut. Deze beddingen werden afgedekt met een stalenkoepel waar de loop uitstak. Voor de nabije omgeving werden er een aantal Tobruks gebouwd, uitgerust met zware machinegeweren. In Süd-Ost zijn vier Tobruks gebouwd die zijn voorzien van een bouwnummer en een naam iets wat vrij zeldzaam is. Deze Tobruks waren in plaats van de gebruikelijke 40 cm dikte, gebouwd van 60 cm gewapend beton. Boven de ingang van deze Tobruks stonden de bouwnummers en namen bestaande uit: S.T.S 5791 tsingtau, S.T.S 5792 Windhuk, S.T.S. 5794 Kamerun, en S.T.S. 5795 Samoa. (S.T.S staat voor Schwere Tobruk Stands) Deze Tobruks waren uitgerust met Franse 5 cm granaatwerpers en konden de mortieren over een afstand van 1 km afvuren. De Leitstand bevond zich tussen de vier 10,5 cm stukken geschut en was uitgerust als F.A. Deze bunker is één van de weinige bunkers in dit complex die voor een gedeelte is opgeblazen. Enkel het dak en de vloer resteren nog met daar tussen een hoop puin. Tussen de Leitstand, de Tobruks, en het geschut liep een gangenstelsel die de bunkers met elkaar verbond. In de overdekte gangen werden de bunkers gebouwd voor het onderbrengen van manschappen en het opslaan van goederen. Voor de Manschappen zijn 13 F.A bunkers gebouwd waaronder een bijzondere Officiersbunker. In deze Officiersbunker bevinden zich enkele haarden die nog in een mooie staat verkeren. De munitie lag opgeslagen in twee grote bunkers van het type FL246 die naar aanleiding van het Winterausbauprogramm aan de stelling zijn toegevoegd. (In deze perioden zijn ook de omliggende W.N's gebouwd) De FL246 met het bouwnummer 5800 bevind zich langs een wandelpad en is als enige bunker in deze batterij vrij te bezoeken. Voor de bunker ligt nog een deel van de weg die door de Duitsers is aangelegd en het complex is ingericht als rustplaats voor vleermuizen. De tweede FL246 met het bouwnummer 5801 is jaren lang gebruikt als drukkerij maar na een brand weer geheel onder het zand geschoven.

Het landfront

Walzkörpersperre
Na het Winterausbauprogramm en het uitroepen van IJmuiden tot Festung werd de functie van de marine batterij als steunpunt voor het landfront steeds belangrijker. Rondom de batterij werden diverse W.N's gebouwd die als infanteriesteunpunten de grenzen van de Festung diende te verdedigen. Er werd een tankmuur gebouwd, een tankgracht en diverse duinen die diende als steilhang. In de tankmuur bij de batterij werd een Walzkörpersperre gebouwd als doorgang tot de Festung. Deze Walzkörpersperre heeft het nummer 111 gekregen en bestond uit twee zware blokken beton die men door een liersysteem kon laten zaken. Achter de Walzkörpersperre werd een bunker gebouwd van het type 668. Deze Kleinstunterstand für 6 mann is in de laatste jaren veelvuldig gebouwd omdat deze een muur dikte had 1,50 meter in plaats van de gebruikelijke 2 meter voor een ständige bunker. Hier is voor gekozen omdat er in de laatste jaren van de oorlog een te kort was aan grondstoffen en bouwmaterialen. Deze bunker bevind zich achter de Walzkörpersperre en was bedoeld als verblijfplaats voor de soldaten die doorgang verdedigden. Een 100 meter ten oosten van de Walzkörpersprerre is een flankerende geschutsbunker gebouwd van het type 676. Deze bunker staat op de locatie waar de tankmuur overging in de tankgracht. Het geschut in deze bunker is waarschijnlijk nooit geplaatst maar het zou gaan om een stuk 4,7 cm Tsjechisch antitankgeschut. Ook enkele pantserdelen in deze bunker zijn nooit geplaatst. Het schootveld van deze bunker lag in het verlengde van de tankgracht en viel evenals de 668 onder het bevel van de Heer. En hadden de bouwnummers 5250 en 5250a

Uniek
 
Deze omgeving bestaande uit de Marine Flak Batterij, de Walzkörpersperre en de diverse W.N's uit de Nieue Südlinie geven een uniek beeld van hoe de Alantikwall ooit was bedoeld. Op weinig plekken langs de Europese kust zult u nog zo'n compleet beeld aantreffen van het landfront als in IJmuiden. Mede door dat dit gebied een beschermd natuurgebied is zijn de meeste bunkers nog in een mooie staat. En laten we hopen dat dit nog een lange tijd blijft bestaan zodat ook de volgende generatie weer kan genieten van de betonnen kolossen in de IJmuidense duinen.


GEBOUWD IN MARINE FLAK BATTERIE SÜD-OSTHet overgrote deel uit deze batterij bestaat uit F.A werkjes. De geplande ST bunkers zijn nooit meer gebouwd.


F.A Leitstand
FLA14 luchtafweergeschutsbedding
FLA14 luchtafweergeschutsbedding
FLA14 luchtafweergeschutsbedding
FLA14 luchtafweergeschutsbedding
Tobruk S.T.S 5791 tsingtau
Tobruk S.T.S 5792 Windhuk
Tobruk S.T.S. 5794 Kamerun
Tobruk S.T.S. 5795 Samoa
Diverse 58c Tobruks
FL246 Bouwnummer 5800 Munitiebunker
FL246 Bouwnummer 5800 Munitiebunker
Würzburg Riese Radar
Walzkörpersperre
668 Bouwnummer 5250a Manschappenverblijf
676 Bouwnummer 5250 Geschutsbunker

Voor de rest stond er nog een groot deel aan F.A bunker voor het onderbrengen van manschappen, opslag, Keuken, Wasgelegenheid. Enz...

Toegewezen bunkers op 10-12-1943 (nooit gebouwd)

FL351 Bouwnummer 5802 Schwere Flak Leitstand
668 Bouwnummer 5803 Manschappenverblijf
668 Bouwnummer 5804 Manschappenverblijf
668 Bouwnummer 5805 Manschappenverblijf
134 Bouwnummer 5806 Munitiebunker
M183 Bouwnummer 5808 Aggregaat bunker