W.N.222 Goeree


W.N.222 bevind zich op de dijk bij het Grevelingenmeer op het schiereiland Goeree en geeft een goed beeld van een infanteriestelling waar er ook meerdere van op Goeree aanwezig waren. Helaas door de tand des tijds is dit punt 1 van de weinige overgebleven infanteriestellingen op Goeree. Onlangs is in 2005 de gehele stelling weer zichtbaar gemaakt enkel wel afgesloten door dikke stalen deuren. De meest uit het oog springende bunker in de stelling is zonder twijfel de manschappenbunker van type 501. Deze bunker is de enige ST bunker van de stelling en beschikt over een twee meter dikke scherfmuur met overkapping over de gehele ingangszijde van de bunker. Aan de linkerzijde van de 501 bevind zich een klein gemetseld bunkertje die werd gebruikt voor de opslag van levensmiddelen. Aan de achterzijde van de 501 zit de nooduitgang waarvan de koepel tijdens de restauratie in 2005 erg lelijk van is nagebouwd. In de directe omgeving zijn verder nog enkele lichte bunkers te vinden onder andere voor het opslaan van een voorraad water en voor het onder te brengen van munitie.

In 1944 stond er een stuk geschut opgesteld met een kaliber 4,7 cm. Dit antitankgeschut stond opgesteld in een open bedding welke in 2005 netjes is hersteld. In de ronde bedding staan op de scherfmuur netjes de cijfers die de gegevens van de gewenste richting aangeven en aan de achterkant liep een betonnen spoor richting de 501 zodat het geschut in geval van nood in de 501 gereden kon worden in een speciaal daarvoor ontworpen ruimte welke veder niet in verbinding stond met de 501. Veder was er op de stelling nog een 8 cm granaatwerper aanwezig welke stond opgesteld in een houten bedding. Enkele honderden meters veder op bevind zich in de achterliggende dijk nog een tobruk welke was uitgerust met twee mitrailleurs en door zijn strategische ligging zowel de landzijde als de stelling en zeezijde kon bestrijken.

Verder was er nog een latrine aanwezig een gasontsmettingsbunker en een houten onderkomen voor de manschappen en nog een paar werkjes die waarschijnlijk niet meer bestaan. Zoals de meeste bunker complexen op Goeree is de naam van deze stelling in het voorjaar van 1944 veranderd. Had de stelling voorheen nog de naam W.N.222 Vanaf halverwege 1944 werd de stelling aangeduid als W.N.234. De stelling is te vinden op de dijk bij het Grevelingenmeer tussen Goeree Overflakkee en Schouwen Duivenland in de omgeving van Ouddorp, Zuid Holland.