Bunkerdag 2016 - 5 juni


Op zondag 5 juni 2016 vindt alweer de derde editie van de Bunkerdag plaats. Langs de Nederlandse kust worden bunkers van de Atlantikwall tussen 11.00-17.00 uur voor één keer opengesteld voor publiek. In onder meer Oostvoorne, Hoek van Holland, Den Haag, IJmuiden en Den Helder worden bezoekers meegenomen in de geschiedenis van de bunkers met rondleidingen, wandelingen, historische voertuigen en re-enactment. Speciaal voor de Bunkerdag wordt onder andere het telefoonschakelstation, verborgen onder de parkeerplaats van het Schipperplein, en de Radarbunker ‘’Moritz’’ in het Westduinpark open gegraven en voor één dag toegankelijk gemaakt. Ook het bunkercomplex Rijksdorp in Wassenaar wordt met exclusieve rondleidingen opengesteld. Tickets zijn verkrijgbaar via de website www.bunkerdag.nl.



Atlantikwall
De Atlantikwall is in nog geen twee jaar gebouwd. Deze ongekende prestatie was alleen maar mogelijk dankzij een efficiënte manier van bouwen. De Duitsers maakten bij de aanleg van de Atlantikwall daarom gebruik van gestandaardiseerde bunkerontwerpen, zogenaamde Regelbauten. In totaal zijn honderden verschillende standaardtypes bekend, allemaal met een unieke benaming en typenummer. In zogenaamde Typenheften, bunkercatalogi, stonden ze allemaal bij elkaar. Niet alleen met een tekening, maar ook met een opgave van de benodigde materialen en het aantal manuren om ze te bouwen. Voor kleine, lichte bunkers was al meer dan 100 kubieke meter beton nodig, en voor een St-bunker gemiddeld 800 kuub. Veel voorkomende St-bunkers zijn de types 610 (commandobunker), 502 (manschappenbunker) en 134 (munitiebunker). De Festungspioniere, de Duitse genietroepen, hadden specifiek tot taak bunkers en fortificaties te ontwerpen en zij bepaalden ook welke type bunker op welke plek kwam.



Wist je dat…
– de Atlantikwall wel 6.200 kilometer lang was? De Atlantikwall begon in het noorden van Noorwegen en liep tot aan de grens met Spanje.
– de bunkers naast een culturele waarde ook een natuurwaarde hebben? Na de Tweede Wereldoorlog bleken de bunkers een ideale woonplaats voor bijvoorbeeld vleermuizen en slakken te zijn.
– op het hoogtepunt van de bouw van de Atlantikwall er een half miljoen mensen mee bezig waren?
– de Duitsers gemeenten verplichtten om arbeidskrachten te leveren voor de bouw van de Atlantikwall?
– in Den Haag alleen al zo’n 150.000 mensen uit hun huis werden gezet voor de bouw van de Atlantikwall en 3.200 huizen werden afgebroken?

Meer informatieMeer informatie over de locaties, het programma, responsive plattegrond en de verschillende activiteiten is te vinden op www.bunkerdag.nl.
Wanneer: zondag 5 juni 2016 van 11.00 tot 17.00 uur
Locaties: Oostvoorne, Hoek van Holland, ’s-Gravenzande, Den Haag, Rijswijk, Wassenaar, Noordwijk, IJmuiden, Wijk aan Zee, Egmond aan Zee en Den Helder.
Prijs: €6,- regulier, € 3,- kinderen t/m 12 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.