4 Kazematten ontdekt in Veessen - IJssellinie 1940

Vrijdag 13 januari 2017 zijn er tijdens werkzaamheden aan de IJsseldijk bij Veessen de restanten boven gekomen van 4 kazematten. De Kazematten behoorde tot de in 1939 aangelegde IJssellinie welke van Kampen tot aan Arnhem liep. Het doel van de Nederlandse linie was het vertragen c.q tegenhouden van een Duitse opmars. De bunkers die nu boven de grond zijn gekomen zijn de volgende exemplaren

S3 - Kazemat nummer 132 - Vrijwel geheel (met beschadigingen) aanwezig
G - Kazemat nummer 125 - Enkele restanten van zichtbaar
G - Kazemat nummer 131 - Vrijwel het hele onderstel aanwezig
G - Kazemat nummer 124 - Enkele restanten van zichtbaar

Volgens een stellingkaart van het gebied is nummer 132 een S3 kazemat, echter na enig locatie onderzoek twijfelen wij daar aan. Nader onderzoek zal spoedig uitsluitsel geven. De overige kazematten zijn "Gietstallen Koepel kazematten" waarvan de koepels zijn verdwenen.

Meer informatie over de kazematten en wat er mee gaat gebeuren zult u binnenkort op deze site zien verschijnen. Voor nu enkele foto's van de terug gevonden "Bunkers"

Foto's zijn van 15 januari 2017S3 - Kazemat: Nummer 132
De kazemat vertoond niet echt overeenkomsten met een S3. Het heeft een rechthoekige vorm van 3,80 bij 5 meter en is 2 meter hoog. Het dak van de kazemat heeft een dikte van 1 meter. Mogelijk gaat het hier om een B - Kazemat. 

G - Kazemat: Nummer 125
Hoogstwaarschijnlijk zijn er slechts enkele restanten van de kazemat aanwezig.


G - Kazemat: Nummer 131
De kazemat heeft een lengte van 5,30 bij 4 meter en een hoogte 1,40 meter. Vrijwel het hele onderstel in nog aanwezig. Enkel de bovenkant is beschadigd tijdens het verwijderen van de gietstalen koepel.G - Kazemat: Nummer 124
Mogelijk is er enkel een deel van de zijmuur bewaard gebleven