Seyss Inquart Bunker - Den Haag

Seyss Inquart was tijdens de Tweede Wereldoorlog de Rijkscommissaris van Nederland (Reichskommissar für die besetzten Niederländischen Gebiete) Wat inhield dat hij feitelijk de Minister President was op civiel gebied. Hij had dus geen zeggenschap over het Duitse leger, maar enkel over de secretarissen-generaal en burgemeesters, die in het verloop van de oorlog steeds meer door NSB'ers werden vervangen. Seyss Inquart verbleef tijdens zijn verblijf in Nederland in het statige huis "Huise Clingendael" op het gelijknamige landgoed (Clingendael) in gemeente Wassenaar. Hier liet hij een reusachtige schuilbunker bouwen die tevens kon dienen als werkplek / commandopost. De bunker is ruim 70 meter lang en 30 meter breed en heeft een dak dikte 4 meter beton. Eigenlijk is het een hoofdbunker waaromheen nog een bunker is gebouwd die er ter camouflage uit zag als een boerderij. De hoofdbunker bestond uit 2 etages en had 2,5 meter dikke muren. Op de eerste etage (begane grond) bevonden zich onder andere de stook en machinekamer en een telefooncentrale en had Inquart zijn werkkamer. Wat er op de tweede verdieping gevestigd zat is ons niet bekend maar mogelijk waren hier de slaapvertrekken voor de personen die van de schuilbunker gebruik mochten maken. Op de bunker (zolder) is er een Flak-toren gebouwd waarin mogelijk 2 cm Flak-geschut stond opgesteld. Via een loopbrug was er nog een Flak-bedding te bereiken en het geheel zag er vanaf buiten uit als schoorstenen behorende tot de "boerderij" De ruimte tussen de boerderij en de hoofdbunker werd onder andere gebruikt als bergplaats en als garage. Aan deze hele constructie was nog een bunker gebouwd van het type 645. Feitelijk 2 aan elkaar gebouwde bunkers van dit type die diende als keuken. En tot slot bevinden zich in de tuin van de bunker nog enkele tobruks ter verdediging.

Helaas is de bunker afgesloten en word deze aardig goed bewaakt door hoge hekken, camera's en prikkeldraad. De door ons gemaakte foto's van de buitenkant van de bunker zijn daarom ook niet al te best. De heer Smid heeft op zijn prachtige website wel uitgebreide fotoreportages van zowel binnen als buiten de bunker die u via de volgende link kunt bekijken: www.bunkerpictures.nl Voor foto's van de Seyss Inquartbunker in Apeldoorn zie deze link.

Seyss Inquartbunker - Wassenaar / Den Haag
Baupunkt 237 - Stp. Clingendael
Bouwnummer: R8732
Stp.Gr. Scheveningen 
Bron kaart: BRV-Archief / Nationaal ArchiefDubbele keukenbunker van het type 645 - Stand für 1 Küche. Bouwmummer: 8750Tobruk