Zuil 1 - Mosquito Mk.FB.VI PZ456 YP-?Fabriek:
Type:
Mk:
Serienummer:
Roepletters:
De Havilland
Mosquito
FB.VI
PZ456
YP-?
Eenheid:
Luchtmacht:
Vertrektijd:
Vliegveld:
SGLO:
23 Sqdn
RAF
20:18
Little Snoring

Datum:
Crashtijd:
Crashlocatie:
Aanvalsdoel:
Oorzaak crash:
02-12-44
23:00
Wezep
Hagen
Neergeschoten door luchtafweergeschut

In de nacht van 2 op 3 december 1944 voerde de Royal Air Force een bombardement uit op de Duitse stad Hagen. Aan deze aanval namen 504 vliegtuigen deel bestaande uit 394 Halifaxes, 87 Lancasters en 23 Mosquitos. Het doel van deze missie was het bombarderen van het industriegebied rondom de stad Hagen welke door dit bombardement grote schade op liep en voor circa 3 maanden buiten werking werd gesteld. Na de oorlog bleek tevens dat ze tijdens dit bombardement een fabriek hadden vernietigd waar accu's voor U-boten werden geproduceerd.

De Mosquito met serienummer PZ456 was tijdens dit bombardement één van de deelnemende vliegtuigen als zijnde "Bomber Support"  Het toestel steeg omstreeks 20:18 uur op vanaf de Royal Air Force basis in Little Snoring en wist Hagen wat niet zo ver bij Nederlandse grens vandaan ligt veilig te bereiken. Op de terugweg omstreeks 23:00 uur werd het toestel boven Zwolle door Duits Luchtafweergeschut beschoten wat stond opgesteld nabij de IJsselbrug. Het toestel stortte neer en kwam terecht op de Wezepse Heide ter hoogte van het Kamperveld. Beide inzittende kwamen hierbij om het leven.

De piloot van het vliegtuig was A.M. Murphy. Hij heeft tijdens zijn leven diverse onderscheidingen verdiend waaronder de "Distinguished Service Order (DSO)" en het "Distinguished Flying Cross (DFS)" Hij is 27 jaar oud geworden en ligt begraven op de Algemene begraafplaats in Oldebroek. Het tweede bemanningslid welke tijdens deze crash is omgekomen was de 21 jarige Navigator en Radiotelegrafist D. Darbon. Ook hij werd op 6 december 1944 begraven in Oldebroek.


De Bemanning:
Rang: Naam: Functie: Luchtmacht: Staat:
W/C. A.M. Murphy Piloot RAF Omgekomen
F/Sgt. D. Darbon Navigator / Radiotelegrafist RAF Omgekomen


Begraafplaats OldebroekAdres: 
Wezepse Heide
Coördinaten: 52.45321, 6.00936