Zuil 2 - WapendroppingDe tweede zuil die in de omgeving van Vaassen is geplaatst herdenkt een wapendropping die hier in 1944 heeft plaats gevonden. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waren de Veluwse bossen met enige regelmaat het toneel van zogenoemde wapendroppings. Dit waren in het diepste geheim gemaakte afspraken tussen het verzet en de geallieerde strijdkrachten in Engeland. Wat inhield in dat er via codes afspraken werden gemaakt wanneer en op welke locatie een Engels vliegtuig zou over vliegen om de containers met goederen te droppen. Leden van het verzet gingen dan meestal 's nachts naar de afgesproken open plek in het bos en ontstoken daar enige lichtbakens. De Engelse piloot kon dan precies zien waar hij de containers moest droppen.

In deze containers zaten bijvoorbeeld wapens, munitie maar ook werden er met enige regelmaat radio's, zendapparatuur, of explosieve gedropt. Deze goederen werden dan vervolgens door het verzet naar distributiecentra vervoerd en vanaf daar verspreid onder de diverse verzetsgroepen in de omgeving. Ook werden er met enige regelmaat mensen gedropt in de donkere Veluwse bossen. Een bekend verhaal wat zich hier enkele kilometers vandaan heeft afgespeeld is de dropping van geheim agent Dignus (Dick) Kragt, hij had de taak om veilige routes creëren door bezet gebied zodat gestrande militaire via zogenoemde pilotenlijnen veilig konden ontsnappen.

De droppings zones werden maar enkele keren gebruik omdat de pakkans door de lichtbakens en het overvliegende vliegtuig redelijk groot waren. Eén van de bekendste dropzones hier in de buurt bevind zich in het het kroondomein op een open stuk heide wat het “Zesendertig Bunder” word genoemd. Hier is na verluid rond de 30.000 kilo goederen gedropt wat door een verzetsgroep uit Apeldoorn werd afgevoerd. Er zijn echter nog vele andere locaties op de Veluwe waar nachtelijke droppingen hebben plaats gevonden maar hier is maar weinig over bekend.
Adres:
Hertenkampsweg, Emst (Fietspad tussen Hanendorperweg en Bloemendaalseweg)
Coördinaten: 52.3135, 5.9407