Zuil 7 - Lancaster III ED626 PM-GFabriek:
Type:
Mk:
Serienummer:
Roepletters:
AVRO
Lancaster
III
ED626
PM-G
Eenheid:
Luchtmacht:
Vertrektijd:
Vliegveld:
SGLO:
103 Sqdn
RAF
04:29
Elsham Wolds

Datum:
Crashtijd:
Crashlocatie:
Aanvalsdoel:
Oorzaak crash:
01-04-43
07:22
Hulshorst
Emmerich
Neergeschoten door Nachtjager
Ofw. Timm, 3./JG 1

Op 1 april 1943 was het Squadron Leader Charles O'Donoghue die met de Lancaster ED626 vanaf de Royal Air Force basis Elsham Wolds vertrok om een bombardement uit de voeren op de Duitse stad Emmerich. Het toestel van het No. 103 Squadron was het enige toestel wat aan deze missie deel nam en slaagde er in de bommen boven de stad de droppen. Het toestel met aanboort 7 bemanningsleden begon aan de terugreis richting Engeland toen het boven de Veluwe werd opgemerkt door Oberfeldwebel Fritz Timm. Omstreeks 07:22 uur vloog hij met zijn Messerschmidt Bf-110 schuin onder de Lancaster en opende het vuur. 

De Lancaster verloor snel hoogte en kwam na een glijvlucht van circa 150 meter tot stilstand in een stuk dennenbos op enkele kilometers afstand van Hulshorst. Tijdens deze glijvlucht heeft toestel een aantal bomen laten breken tot de vleugels van de Lancaster het begaven en afbraken en het toestel in brand vloog. Eén van de bemanningsleden, Sgt. Selton Stafford werd tijdens de crash uit het vliegtuig geslingerd en is door de Duitsers naar het Pius ziekenhuis in Harderwijk vervoerd waar hij is overleden. Zijn lichaam is enige tijd later begraven op begraafplaats Rusthof in Leusden. De rest van de bemanning is ter plaatse van de crash overleden en op de Algemene begraafplaats in Harderwijk begraven.

Enige tijd na de crash is er door de toenmalige boswachter G. v/d Hoorn uit Hierden een klein monumentje opgericht op de crashlocatie. Het bestond uit een houten kruis van circa 75 cm hoog wat naast diverse brokstukken van de Lancaster was geplaatst. Op het kruis was en klein bordje geplaatst met het opschrift:  Zes doden, één gewonde Britten, vielen hier op den 1 april 1943, neergeschoten met hun vliegtuig, Matth. 8 : 9-14. Ook werden er rond het monument 7 Canadese Cypressen gepland voor elk bemanningslid 1. Jaren lang was het stil rond het vrijwel vergeten monument totdat het werd ontdekt door een groepje militaire in 1966.  

Tegenwoordig is er meer aandacht voor het monument en komen er ieder jaar mensen samen om de bemanning te herdenken. Het monument is vrijwel het zelfde gebleven al zijn de resten van het vliegtuig tegenwoordig in het beton gestort. 


De Bemanning:
Rang: Naam: Functie: Luchtmacht: Staat:
S/L. C. O'Donoghue Piloot RAF Omgekomen
Sgt. J.E. Callaghan Boordwerktuigkundige RAFVR Omgekomen
Sgt. A.H. Fry Navigator RAF Omgekomen
F/O. E.R.V. Ashcroft Bommenrichter RAFVR Omgekomen
Sgt. J.E. Winn Radiotelegrafist
Boordschutter
RAFVR Omgekomen
F/O. I.C. Burns Boordschutter RAFVR Omgekomen
Sgt. S. Stafford Boordschutter RAFVR Omgekomen

Zeven bomen voor 7 bemanningsleden
Begraafplaats Harderwijk / Amersfoort

Squadron Leader
C. O'Donoghue
Pilot
Royal Air Force
1st april 1943
1459176 Sergeant
J.E. Callaghan
Flight Engineer
Royal Air Force
1st april 1943 Age 20
658467 Sergeant
A.H. Fry
Navigator
Royal Air Force
1st april 1943 Age 21
Flying Officer
E.R.V. Ashcroft
Air Bomber
Royal Air Force
1st april 1943 Age 20
1212281 Sergeant
J.E. Winn
Wireless Operator / Air Gunner
Royal Air Force
1st april 1943 Age 22
Flying Officer
I.C. Burns
Air Gunner
Royal Air Force
1st april 1943 Age 22
1033931 Sergeant
S. Stafford
Air Gunner
Royal Air Force
1st april 1943 Age 33
Monument "Gebogen maar niet gebroken" Rusthof Amersfoort / Leusden

Adres:
Schapendrift, Hulshorst
Coördinaten: 52.33119, 5.73418

Het monument bevind zich in een natuurgebied op enkele kilometers afstand van de dichtstbijzijnde parkeerplaats, alleen lopende of op de fiets bereikbaar.