Zuil 5 - Spitfire LF.IX PT649 9N-?Fabriek:
Type:
Mk:
Serienummer:
Roepletters:
Supermarine
Spitfire
LF.IX
PT649
9N-?
Eenheid:
Luchtmacht:
Vertrektijd:
Vliegveld:
SGLO:
127 Sqdn
RAF

Grimbergen België

Datum:
Crashtijd:
Crashlocatie:
Aanvalsdoel:
Oorzaak crash:
06-11-44
17:00
Hulshorst

Botsing in de lucht

Op 6 november 1944 voerde de Royal Air Force een gewapende verkenningsvlucht uit boven Nederlands grondgebied. Eén van de deelnemende vliegtuigen was de Spitfire die werd bestuurd door de 23 jarige F/Lt. John Burton Shillitoe. Hij was eerder die dag opgestegen vanaf de Royal Air Force basis in Grimbergen te België en zou samen met een aantal andere jagers in Nederland de voor de Duitsers van belanghebbende plekken aanvallen zoals het treinspoor tussen Harderwijk en Zwolle. 

Rond 17:00 uur vliegen enkele toestellen boven Hulshorst als de Spitfire van Shillitoe in botsing komt met een ander vliegtuig. Het vliegtuig raakt hierdoor ernstig beschadigd en stort vrijwel direct brandend naar de grond. Het toestel kwam terecht bij het Zilverbeekje in Hulshorst waar het lichaam van Shillitoe pas de volgende dag werd gevonden. Hij is op 9 november op de Algemene begraafplaats in Nunspeet begraven.


De Bemanning:
Rang: Naam: Functie: Luchtmacht: Staat:
F/Lt. J.B. Shillitoe Piloot RAF Omgekomen


Begraafplaats Nunspeet


Flight Lieutenant
J.B. Shillitoe
Pilot
Royal Air Force
6th november 1944

Bomkraters Hulshorst

Op kleine afstand van de crashlocaties bevinden zich diverse bomkraters. Deze kraters zijn het gevolg van een gewapende verkenningsvlucht waarbij de spoorlijn rond Hulshorst werd aangevallen. De kraters liggen aan de andere kant van de spoorlijn en snelweg in het Leuvenumse Bos

  

Adres:
Oudeweg, Hulshorst
Coördinaten: 52.34649, 5.71214