Beaufighter NE 746

Op de nacht van 12 september 1944 kwam op deze locatie een gevechtsvliegtuig neer van het type Beaufighter NE 746, MB – Q. Aan boord van het toestel bevonden zich twee bemanningsleden waarvan er 1 het met de dood moest bekopen en de ander werd als krijgsgevangene op Texel vast gehouden.

De Missie
De missie deze nacht bestond uit een bombardement op een konvooi die zich bevonden in het Marsdiep en de haven van Den Helder. In totaal deden er deze nacht 39 Beaufighters van het 236ste Squadron mee aan de beschieting die voor de NE 746 slecht afliep. Dit toestel werd meerdere malen geraakt door het Duitse afweergeschut waardoor het in de lucht explodeerde.

De Bemanning

Wilfred Brain Wardle Flying Officer
Hij was afkomstig uit de Engelse plaats Gosforth waar hij was getrouwd met Joyce May Wardle. Hij stierf op 23 jarige leeftijd boven de Waddenzee bij Texel en ligt begraven op de oorlogsbegraafplaats in Den Burg.
Bill Tacon Wing Commander
Hij overleefde de crash maar werd door de Duitsers gevangen genomen.

De bommenwerpers waren deze nacht op zoek naar vijandelijke schepen in de buurt van de Nederlandse kust. In het Marsdiep bij Den Helder vonden ze een aanvalsboot van de Marine, vier vrachtschepen en tien escorterende schepen. De Beaufighters zetten de aanval in en de aanvalsboot werd met succes tot zinken gebracht. Vervolgens zetten de Duitsers de tegenaanval in en zowel van af de kant als vanaf enkele schepen word het Duitse afweergeschut in werking gezet. Enkele Beaufighters krijgen het zwaar te verduren maar het overgrote deel van de 39 Beaufighters weet aan het Duitse vuur te ontkomen. Echter twee toestellen keren deze nacht niet terug naar huis.

De Crash van de Beaufighter N 746

Dit toestel word vol geraakt in de vleugel en duikt naar beneden. Vervolgens worden ze nogmaals geraakt in de brandstoftank. Bill Tacon weet nog een deel van zijn bommen te dumpen maar het is al te laat. Het vliegtuig word geraakt in de romp waarna de rest van de munitie in brand vliegt en vervolgens ontploft. Tacon hoort Wilfred Brain Wardle nog schreeuwen maar als hij zich omdraait ligt hij dood op de grond. Bill Tacon probeert te ontsnappen uit het brandende en neerstortende vliegtuig maar het noodluik op de bodem van het toestel weigert open te gaan. Het vliegtuig word opnieuw onder vuur genomen waarna Tacon uiteindelijk behoorlijk verbrand in zijn gezicht met een parachute uit het vliegtuig weet te ontsnappen. Het laatste wat hij zich nog kon herinneren is dat het vliegtuig een snelheid had 360 knopen had toen er hevige explosie plaatsvond. Vervolgens zweefde hij door de lucht en wist nog net op tijd zijn parachute te openen.

Tacon land op Texel maar word vrijwel direct door Duitse soldaten gevangen genomen die hem terug naar de vaste wal van Den Helder brengen. Bill Tacon word krijgsgevangene gemaakt en word overgeplaatst naar Duitsland. Daar beland hij in de Stalag Luft 1 gevangenis waar hij enige tijd vast zit.

Bill Tacon weet de oorlog te overleven en sterft uiteindelijk in 2003 op 85 jarige leeftijd in Nieuw Zeeland. Wilfred Wardle word begaven op de oorlogsbegraafplaat van Texel in Den Burg.