W.N.18 H.L - Texel


W.N.18 H.L op Texel en behoorde tot het baupunkt 17 en lag gelegen op een hoog stuk duin in het plaatsje De Koog. Op Texel is zowel aan de noord als zuidzijde van het eiland een zware kustbatterij gebouwd. Welke waren uitgevoerd met zware stukken geschut. Tussen de twee batterijen werden enkele weerstandsnesten gebouwd die in de meeste gevallen veel lichter waren uitgebouwd. In W.N.18 H.L stonden drie bunkers die als ständig werden bevonden. De eerste bunker lag ter hoogte van het strand en was een flankerende geschutsbunker van het type 612. Deze bunker had niet zo zeer het doel om doelen op zee te raken. Maar had als flankerende bunker het schootveld op het strand liggen. Aan de zeezijde van de bunker bevond zich dan ook een dikke scherfmuur die vijandelijke granaten diende te blokken. In de meeste gevallen was de 612 uitgerust met een stuk 7,5 of 10,5 cm antitankgeschut. De Duitse benaming voor de 612 was 'Schartenstand für Lande- und Sturmabwehrgeschütze ohne Nebenräume' Het bouwnummer van de bunker 'was' 2040. Was, omdat de bunker is gesloopt! De tweede ständige bunker in dit weerstandsnest was een munitiebunker van het type 674. Deze bunker is in oktober 1991 door Rijkswaterstaat gesloopt waarbij nog de nodige munitie naar boven kwam welke onschadelijk is gemaakt door de EOD. Deze 'Kleinstunterstand für Munition' was ontworpen voor het opslaan van munitie met een kaliber van 10 cm. Hoewel deze bunker een ST munitiebunker was had het slechts een muurdikte van 1,5 meter. Wel was de bunker geheel uitgerust met een gassluis en een nooduitgang. Het bouwnummer van de bunker was 2018a. De laatste ständige bunker in W.N.18 H.L was een 'Kleinstschartenstand' van het type 667. Deze bunker was eveneens flankerend opgesteld en was uitgerust met een KWK van 5 cm. (L/42 of L/60) De bunker had het bouwnummer 2017a en is niet meer aanwezig. Na de oorlog werd de 667 misschien wel de bekendste bunker van het eiland omdat er jarenlang een strandpaviljoen in gevestigd zat, genaamd 'De lekkerbek' Een derde stuk geschut stond opgesteld in een open bedding. En was een mogelijk een kanon met een kaliber van 7,62 cm van Russische afkomst.  

In de KSS bunker
Daarnaast waren er ook nog de nodige lichte bunkertjes in W.N.18 H.L waaronder enkele Tobruks. Eén van de Tobruks ligt vandaag de dag nog steeds boven de grond en is eigenlijk het enige zichtbare deel van de stelling wat nog over is. Waarschijnlijk liggen er nog enkele Tobruks maar hier is de locatie niet van bekend. Voor de telefoonverbinding was er KSS bunker aanwezig welke ook nog steeds aanwezig is. Hoogstwaarschijnlijk waren er nog enkele bunkers aanwezig voor bijvoorbeeld huisvesting, sanitair, en opslag. 

W.N.18 H.L
Naast de defensieve werking van de kanonnen in dit W.N. Welke werden uitgevoerd door de manschappen van de Heer (H) .Werd er ook het nodige gedaan aan observatie. Zo stonden er in de stelling enkele zoeklichten en was er een Flugzeugwache aanwezig. (FluWa A30) Hiervoor was een aparte bunker gebouwd van waaruit men de observatie verrichten. Vanuit een FluWa opstelling werd het luchtruim geobserveerd op vijandelijke vliegtuigen en zo nodig verlicht door de naast gelegen schijnwerpers. Op Texel bevonden zich overigens diverse van deze FluWa opstellingen. Deze opstelling kregen de codenaam 'Hering' met daarnaast een nummer. De FluWa opstelling in W.N.18 H.L kreeg de codenaam 'Hering 16' Dit gedeelte van het W.N. werd bestuurd door leden van de Luftwaffe (L) Na de oorlog is de FluWa-stand hergebruikt door het Nederlandse leger en is het tijdens de Koude Oorlog opnieuw in gebruik genomen als luchtwachtpost, echter ditmaal aan Nederlandse zijde. Vandaag de dag is ook deze post niet meer aanwezig. Daarnaast maakte W.N.18 H.L deel uit van de Vorstrandsperre. Deze aaneenschakeling van versperringen bestond uit een tankmuren, bunkers en mijnenvelden. En liep lang de gehele Noordzeezijde van het eiland. Rondom De Koog werden er door de Duitsers diverse mijnenvelden aangelegd welke na de oorlog weer door gevangen genomen Duitsers onschadelijk zijn gemaakt. Enkele van de mijnenvelden lagen strak aan W.N.18 H.L. De mijnenvelden die verspreid over Texel lagen hadden van de Duitsers een naam gekregen. Enkele namen van mijnenvelden die rondom W.N.18 H.L lagen waren: Igel en Impresario. 


W.N.18 H.L vandaag
Tobruk
Zoals reeds vermeld ligt er boven op het duin direct achter de camping nog een Tobruk welke in een nette staat verkeert. Vlakbij de Tobruk ligt de KSS, deze is echter voor een groot deel verzand maar wel toegankelijk. Veder zijn er in de stelling de nodige betonresten te vinden. W.N.18 H.L bevind zich op een druk punt van Texel en zal daardoor voor de liefhebber minder interessant zijn, maar ons motto is 'bunkers zijn bunkers' Hoewel de 667 uit de stelling is gesloopt circuleren er diverse foto's van over het wereldwijde web. En staat deze bunker bekend als de 'Buffet Bunker' 

Bunker 667 op het strand van Texel :Bron Nationaal Archief