W.N.99 IJmuiden


W.N.99 bevond zich aan de rand van de Heerenduinweg in IJmuiden en diende als lichte Flak-stelling ter verdediging van het luchtruim. In de stelling welke op één van de hoogste punten van de Festung stond bevonden zich 3 houten torens welke ook wel werden aangeduid als Turmstellungs. Deze Hölzerner Höchstanden für leichte Flak hadden als functie boven de boomtoppen uit te komen en waren uitgerust met 2 cm luchtafweergeschut. Hun voornaamste doel was het neerhalen van laagvliegende vliegtuigjes van geallieerde zijde. De torens zelf waren geheel gebouwd volgens de standaard bouwnormen en vielen onder het type FLA 33a. Aan de voet van elke toren werd een manschappenverblijf gebouwd van ongeveer 5 bij 5 meter en bestond naast de wachtruimte ook nog uit een klein onderofficiersverblijf. De bunkers waren geheel uit metselwerk opgetrokken en hadden een betonnen dak.


w.n.99
Naast de luchtafweertorens en manschappenverblijven bevonden zich in de stelling nog diverse andere F.A. bunkers. Enkele werden er gebruikt voor het opslaan van voedsel en munitie. Veder stond en in de stelling nog een bunkertje voor het oppompen van water en een keukengebouw. Rondom het widerstandsnest bevonden zich nog enkele MG opstellingen en een K.A.P bunkertje voor de plaatselijke telefoonlijn.

Vandaag de dag is er van de stelling vrijwel niks meer terug te vinden. onder de grond bevinden zich nog enkele manschappenverblijven maar voor de rest prik je hier vooral een boel puin. Wat doet vermoeden dat de rest van de bunkers is gesloopt. Ook schijnen de betonnen voetstukken van de torens nog aanwezig te zijn maar ook deze liggen geheel onder de grond.