Over Bunkerinfo.nl en nog wat meer geneuzel


Over Bunkerinfo.nl
Op de dag dat volgens de Maya's de wereld zou vergaan leek het ons wel een goed moment om op de valreep nog even een website te lanceren. Daarom zijn wij op 21 december 2012 deze website begonnen. Een doel hadden we niet, enkel een hoop foto's van bunkers die wij in de loop der jaren hadden verzameld. Wat begon als een grap is inmiddels volgens vele een prachtige website geworden welke anno 2017 uit meer dan 1500 pagina's bestaat en nog steeds dagelijks groeit. Ons motto is altijd geweest, en is nog steeds “Er is altijd meer” En dat is er ook. Want wat eerst een simpel gebouwtje leek, bleek na enig onderzoek een relict uit de Koude Oorlog te zijn. Een gat in de grond een bomkrater, resten beton in de duinen, onderdelen van een Duitse stelling. Er is altijd meer, maar veel is vergeten. En met het verstrijken van de tijd, en het kwijt raken van de generatie die de oorlog heeft meegemaakt zal dit alleen maar toenemen. De grote bunker stellingen in bijvoorbeeld IJmuiden zijn bij de meeste wel bekend. Maar er is zo veel meer, vrijwel in alle dorpen en steden zijn wel relicten uit de oorlog terug te vinden. Veelal bijna vergeten verhalen waar gelukkig de afgelopen jaren steeds meer belangstelling naar uit is gegaan. En het zou mooi zijn als deze website daar een kleine bijdragen aan zou kunnen leveren. Zeker in een tijd dat spanningen tussen landen en volkeren weer toenemen. Laten we met ze allen leren van het verleden en elkaar gewoon liefhebben. Want liefde overwint uiteindelijk alles en is de sleutel naar een betere toekomst.

Heden en Toekomst
De afgelopen jaren hebben wij meer dan 23.000 foto's op deze site gepubliceerd en zijn nog steeds een paar keer per maand op zoek naar nieuwe. In de eerste jaren van deze site zag u veel Duitse stellingen langs de kust voorbij komen maar de afgelopen jaren is onze focus steeds meer komen te liggen op juist binnenlandse verdedigingswerken, zowel Nederlands als Duits. Met name de Duitse bunkers zijn gebouwd in opdracht van een regime wat verschrikkelijke daden heeft verricht. Toch staan volgens ons de bunkers hier los van en zijn het voor liefhebbers een bron van positieve energie. Even lekker op pad gaan en het hoofd leegmaken. Veel van de bunkers liggen op locaties waar je eigenlijk niet mag komen en deze bezoeken kan dan ook komen te staan op een boete. Echter zijn wij van mening dat zo lang je niks kapot maakt je ook niks verkeerds doet. Helaas heeft de praktijk vaak anders bewezen en staan de bunkeraars niet echt goed bekend bij de officiële instanties. Maar ook hier zie je langzaamaan een verandering in komen en word steeds vaker de kennis van de bunkeroloog in geroepen. De locale overheden zien verdedigingswerken ook steeds vaker als toeristische trekpleister of als historisch monument wat het behouden en restaureren in hun ogen de moeite waard maakt. Het zou dan ook mooi zijn als alle verdedigingswerken bij voorbaat een monumentale status zouden krijgen. Echter is dit in praktijk niet altijd wenselijk en of haalbaar. De vooruitgang dendert immers voort en de sloop van sommige bunkers is dan ook onvermijdelijk. Wederom een belangrijke reden om alles te beschrijven, te fotograferen en vast te leggen voor het nageslacht. De afgelopen jaren hebben wij dan ook getracht de gehele Grebbelinie te fotograferen, alle V1- Lanceerbanen op de foto te vangen, en alle vliegvelden welke een rol tijdens de oorlog hebben gespeeld te beschrijven en te bezoeken. Veel projecten die wij zijn begonnen zijn nog in volle gang en zullen in de toekomst stukje bij beetje verder worden uitgebreid. Ook zijn onze toekomst plannen om weer meer richting de kust te gaan, forten en kazernes te bezoeken die onder Duits toezicht hebben gestaan. En de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor een groot deel te gaan ontdekken. 

Verantwoording
Bunkerinfo.nl probeert een zo breed mogelijk beeld te scheppen van alle verdedigingswerken uit de 20e eeuw. Hierdoor zal de gegeven informatie soms beperkt zijn of fouten bevatten. Gericht onderzoek doen naar 1 specifiek onderwerp kost jaren aan onderzoek en is voor een website als deze haast onmogelijk. Gelukkig zijn er genoeg andere websites en boeken die dit wel doen en in dat geval zullen wij u graag doorsturen naar de betreffende bron. Ook zijn wij tegen elke vorm van racisme en staan geheel vrij van elke nationaalsocialistische – fascistische – of racistische groepering. Het gaat ons puur om de geschiedenis, het beschrijven en vast leggen daarvan en uiteraard het behoud ervan. Mocht u het ergens niet mee eens zijn dan kunt u geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons opnemen via de knop “Contact” boven aan de pagina. Ook willen wij graag even melden dat het bezoeken van oude vervallen bunkers niet altijd zonder risico is. Pas goed op, en als iets u niet veilig lijkt bezoek het dan niet of op geheel eigen risico. Ook bij het open graven van bunkers word u geacht dit met respect voor de natuur te doen, en na afloop de bunker weer af te sluiten zoals de situatie was voor u komst. Dit ter voorkoming van het beschadigen van de natuur en ter voorkoming dat mens of dier er invalt en er niet meer uitkomt. Met een trieste en pijnvolle dood als resultaat. 

Kopierecht
Op deze website berust in principe geen copyright maar wel gezond verstand. Mocht u iets willen gebruiken van deze site is dat geen enkel probleem. U kunt in dat geval ook altijd even contact met ons opnemen zodat wij u bijvoorbeeld de originele foto's kunnen toesturen op groot formaat en zonder watermerk. Het is echter niet toegestaan om groot deel van deze site elders te uploaden. Ook het gebruik voor commerciële doeleindes zullen wij in de meeste gevallen niet toestaan. Mocht u iets willen gebruiken dan zullen wij het wel waarderen als u daar de bron bij vermeld. Wij vinden het belangrijk dat informatie voor iedereen toegankelijk is en op een eenvoudige manier is te raadplegen. Dit zodat toekomstige bunkerfanaten kunnen voortborduren zoals als onze generatie dat kan op de mensen die ons voortgingen. Helaas blijkt ook hier de werkelijkheid vaak weer anders en zijn er enkele kleine groepjes die elkaar nauwelijks helpen. Wij staan hier los van en tevens voor meer samenwerking tussen de betrokken partijen. Dit is ook de reden waarom er geen strak kopierecht geld op deze site. Juridisch gezien kunnen wij niet anders dan enkele regeltjes op te stellen maar in de praktijk zullen wij hier nauwelijks iets van aantrekken zolang mensen hier geen misbruik van maken en hun gezonde verstand blijven gebruiken. 

Dank
Als u de hele bovenstaande tekst heeft gelezen weet u ongeveer waar deze site voorstaat. Maar beter was u lekker naar buiten gegaan. En wezen genieten van al het moois wat onze wereld te bieden heeft. Tot slot willen wij iedereen bedanken voor de hulp en de support van de afgelopen jaren en wij zien u dan ook graag nog eens terug.

Met vriendelijke groet van beheerder 

22-08-2017