Duitse Schietbaan - Steenwijk

Nabij de Johan van den Kornputkazerne te Steenwijk is door de Duitse bezetter een 350 meter lange schietbaan aangelegd. De baan bestaat uit diverse aarden wallen waar tussen de schietbanen zich bevinden. Aan het einde van de schietbaan bevind zich een grote bult zand die dienst deed als kogelvangen. De Kornputkazerne was een Nederlandse kazerne waarvan de bouw in 1939 werd voltooid. Na de bezetting is het terrein vrijwel direct door de Duitsers in gebruik genomen en deed het tussen 1941 en 1944 dienst als opleidingscentrum voor de Kriegsmarine en tevens als hospitaal. De schietbaan is nog altijd in vrij goede staat aanwezig echter word deze wel op enkele plekken doorbroken door een naoorlogse zandweg. Ook de kogelvanger is nog in een goede staat aanwezig al staat hier wel een hek omheen met bordjes "verboden toegang" Mogelijk om ongenode "schatgravers" een halt toe te roepen. De schietbaan is met name bekend door het drama wat zich hier op 13 oktober 1944 heeft afgespeeld toen er op deze locatie 6 personen zonder enige vorm van proces door de Duitse bezetter zijn dood geschoten. Aan het begin van de schietbaan is voor hun een monument opgericht bestaande uit een grote zwerfkei.

Duitse Schietbaan
Kallenkote - Steenwijk
Overijssel


Op een reliëfkaart is de schietbaan duidelijk zichtbaan - Bron: Actueel Hoogtebestand Nederland


De lange paden tussen de aarde wallen zijn de schietbanen.1 van de aarde wallen die aan de zijkanten van de schietbanen zijn opgetrokken.

De schietbaan word op 2 plekken onderbroken door een zandweg behorende tot het nog steeds in gebruik zijnde militair oefenterrein.


De kogelvanger.
Het monument ter nagedachtenis aan de personen die hier omkwamen.