Airgunners Monument Dronten

Op 4 mei speelt er zich in Dronten een aparte herdenking af. Naast het herdenken van alle omgekomen oorlogsslachtoffers sinds 1940 waar ook ter wereld. Is er in Dronten speciale aandacht voor de omgekomen vliegeniers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar komt er een steeds kleiner wordende groep Britse Airgunners naar Dronten om de eredienst bij te wonen. De oudevandagen worden door Drontense gastgezinnen opgevangen waarvan sommige dit al meer dan 20 jaar doen. Op 4 mei vliegt er als eerbetoon ook nog ieder jaar een Lancaster bommenwerper over het plein gevolgd door enkele kleinere Spitfire's. 

Het monument is opgericht in 1965 en is onlangs gerenoveerd, Op de grond bevind zich een uit natuursteen gemaakte kaart van Flevoland. En een muur met een herdenkingssteen en een fakkel. Voor het monument staat de propeller van de Britse Lancaster bommenwerper ED 357, van het 12e squadron. De propeller is tijdens de drooglegging van de gemeente Dronten in 1962 gevonden. Voor meer informatie over dit vliegtuig en de crashlocatie zie: Paal 15 - Lancaster Mk.I - ED357 - PH-S3D-straattekening

Ter gelegenheid van "100 jaar Zuiderzee wet" is er in de herfst van 2018 een tijdelijk kunstwerk gemaakt op het Meerpaalplein in Dronten. Op deze 3D-straattekening is onder andere een Lancaster te zien.