Paal 16 - Lancaster Mk.I - ED357 - PH-SDe Lancaster ED357 vertrok op 11 juni 1943 vanaf het Royal Air Force Station in Wickenby om samen met nog groot aantal andere vliegtuigen een zwaar bombardement uit te voeren op het centrum van de Duitse stad Düsseldorf. Aanboort van de Lancaster die behoorde tot het No. 12 Squadron van de Royal Air Force zaten 7 personen in leeftijd variërend tussen de 20 en 26 jaar. Het bombardement slaagde en de Lancaster begon aan de terugtocht richting Engeland. Op 12 juni omstreeks 2:00 's nachts vloog het toestel boven Nederlands grondgebied toen het werd opgemerkt door de Duitse piloot Oberleutnant Helmut Bergmann die de Lancaster vanuit zijn Messerschmitt Bf 110 onder vuur nam. De Lancaster storten in het IJsselmeer en alleen Sgt. Pingle en Sgt. Sparling wisten door middel van een parachute op tijd het vliegtuig te verlaten. Ook zij komen in het IJsselmeer terecht alwaar ze door een boot zijn opgepikt en in Amsterdam in Duitse handen vielen. Beide heren hebben de oorlog overleefd. De rest van de bemanning komt tijdens de crash om het leven en zijn met uitzondering van K. Bowes begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Het lichaam van K. Bowes is nooit geïdentificeerd. 

Tijdens de drooglegging van de Flevopolder zijn in 1962 verspreid over diverse kavels enkele delen van het vliegveld terug gevonden, waaronder een gedeelde van een vleugel met motor nummer 4. De propeller van motor 4 is in 1965 naar het Meerpaalplein in Dronten gebracht waar het sindsdien onderdeel uit maakt van het Airgunners monument. Elke jaar op 4 mei komen hier enkele oud Air Gunners te samen om met de bevolking van Dronten de dodenherdenking bij te wonen. Voor de bemanningsleden van de Lancaster ED357 is in Dronten Zuid een monument opgericht welke op 3 mei 1980 door Bill Pingle werd onthuld. In de naast gelegen wijk zijn tevens straten vernoemd naar de bemanning van de Lancaster ED357

Datum:
Crashtijd:
Crashlocatie:
Aanvalsdoel:
Oorzaak crash:
12-06-43
02:03
Lelystad
Düsseldorf
Neergeschoten door Nachtjager
Oblt. H. Oloff, I/NJG 1

Fabriek:
Type:
Mk:
Werknummer:
Roepletters:
AVRO
Lancaster
I
ED357
PH-S
Eenheid:
Luchtmacht:
Vertrektijd:
Vliegveld:
SGLO:
12 Sqdn
RAF
22:40
Wickenby


De Bemanning:
Rang: Naam: Functie: Luchtmacht: Staat:
F/Sgt D.M. Thomson Piloot RAAF Omgekomen
Sgt K. Bowes Navigator RAFVR Vermist
Sgt D.N. Campbell Radiotelegrafist
Boordschutter
RAFVR Omgekomen
Sgt J.L. Osborne Boordwerktuigkundige RAFVR Omgekomen
Sgt W.M. Ward Bommenrichter RAFVR Omgekomen
Sgt W.T. Pingle Boordschutter RCAF Overleefd
Sgt C.W.A. Sparling Boordschutter RCAF Overleefd

Tekst op bordje: In de nacht van 11 op 12 juni 1943 stortte de Britse bommenwerper Lancaster ED 357 op weg naar huis in het IJsselmeer. De bemanning kwam hierbij om het leven op twee na. De propeller van het toestel werd teruggevonden in het drooggemalen Flevoland, gedenkteken in het hart van Dronten voor hen en vele andere.

De laatste overlevende W.T. Pingle onthulde op 3 mei 1980 deze tekst en borden van de straten naar hem, zijn mede bemanningsleden en hun Lancaster vernoemd. In een nieuwe wijk in een nieuw land waar mensen in vrede thuis willen zijn.


De propeller van de Lancaster ED357 maakt onderdeel uit van het Airgunners monument in Dronten.

Nieuwe Oosterbegraafplaats Amsterdam


Linksboven:
F/O. (Co-pilot) J.A. Cowley - Hij stortte in de zelfde nacht van 11 op 12 juni 1943 met de Lancaster ED935 ten noordwesten van Lemmer in het IJsselmeer. (T2430)

Linksonder:
Flight Engineer J.L. Osborne

Rechtsboven:
Pilot D.M. Thomson

Rechtsonder:
Air Bomber W.M. Ward
Boven:
F/O. (Navigator R.M. Bryant - Behoorde net als J.A. Cowley en 6 andere tot de bemanning van de Lancaster ED935. Niemand heeft de crash overleefd.

Onder:
Wireless Operator / Air Gunner D.N. Campbell


Update 2021 - Paal is enkele kilometers verplaatst.Adres:
De Serpeling, Lelystad
Coördinaten: 52.53945, 5.52865