W.N.21a H - De Dennen


Op Texel is eigenlijk maar één groot bos en dit bos word door het groot aantal naaldbomen die er staan dan ook de Dennen genoemd. Het bos is 100 jaar geleden aangelegd voor de houtproductie maar al gauw bleek dat het naast de nuttige functie een geliefde plek werd voor recreanten en rustzoekers. Tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was het in de Dennen fijn vertoeven maar omstreeks september 1943 kwam hier plotsklaps een eind aan. De Dennen werd sperrgebied en door de Duitsers omgedoopt tot Widerstandnest 21a H

W.N.21a H - De Dennen
Officiersbunker
In de Dennen werd een vrij groot bunker complex gebouwd van naar schatting 59 bunkers. Geen van deze bunker vielen onder de Standiger Ausbau wat inhoudt dat de bunkers niet gas dicht waren en een bombardement niet zouden overleven. Bijna alle bunkers in deze stelling vielen onder de F.A. klasse en hadden dus een muurdikte tot 1 meter, en waren in de meeste gevallen van een gemetselde aard. Voor dit metselwerk werd onder andere de naast gelegen klinkerweg opgeofferd. Het grootste gedeelte van de bunkers waren manschappenverblijven voor 6 man en niet veel groter dan 3 bij 3 meter. Het betrof een vierkante ruimte met één ingang een raam, stapelbedden en kacheltje. In eerste instantie werden deze bunkers bemand door de op Texel gelegerde Kaukasiërs die aan het oostfront gevangen waren genomen en op Texel diende als Ostlegionen. De meeste van deze manschappenverblijven zijn vandaag te dag nog aanwezig maar liggen onder het zand wat er na de oorlog op is gegooid. De mooiste bunker in de Dennen is ongetwijfeld de officiersbunker welke onder de Texelse bevolking bekend staat als de Hauptmansbunker, 'de bunker voor de belangrijkste man'. Deze bunker bevind tussen de andere manschappenverblijven en was van alle gemakken voorzien. Zo bevind zich in de bunker nog steeds de gemetselde haard waar de kachel instond en de wasbak voor de persoonlijke hygiëne. Daarnaast was deze bunker een stuk groter dan de overige bunkers en uitgerust met diverse kamers. De bunker zelf was rijkelijk versierd met verschillende soorten decoraties. Zo zijn er op diverse wanden nog steeds de afdrukken te vinden van boombladeren die de boel wat huiselijker moesten maken. Ook is er nog een diversiteit aan kleuren te vinden die de bunker wat opsierde. Helaas verkeert de bunker vandaag de dag in een slechte staat en is verpest door graffiti en rotzooi.

Opslagbunker
Naast het groot aantal manschappenverblijven waren er nog een aantal bunkers gebouwd die een andere functie droegen. Deze bunkers zijn hoofdzakelijk aan de rand van de stellig gebouwd en diende als hospitaal, kantine, wasgelegenheid en als opslag ruimtes. De kantine van de stelling zat niet in een bunker maar was onder gebracht in een houten barak, beter bekend als de 'Wehrmacht barak Waldfrieden'. Na de oorlog heeft het Texelse museum zijn intrede gedaan in de barak nadat hun oude locatie tijdens de opstand van de Georgiërs geheel werd verwoest. Het Texelse museum heeft hier tot de jaren 70 gezeten en na hun vertrek is de voormalige Duitse kantine gesloopt. Naast de kantine waren er diverse opslagbunkers. Deze gemetselde bunker bestonden uit hal waar zich de ingang bevond en haaks daarop was een kleine ruimte beschikbaar voor het opslaan van goederen. Aan de andere kant van de stelling bevinden zich nog een Entgiftungsbunker en twee Sanitätsbunkers. De Entgiftungsbunker (ontsmettingsbunker) werd gebruikt om het lichaam te reinigen na een mogelijke gas aanval en daarnaast waren er diverse douches aanwezig voor de persoonlijke hygiëne. De twee Sanitätsbunkers (hospitaalbunkers) bevinden zich aan de rand van het bos en bestonden uit twee kamers en twee ingangen. In de bunkers stonden diverse bedden waar de zieken en gewonden werden behandeld. Ook deze bunkers waren in F.A. sterkte uitgevoerd en zijn vandaag de dag nog aanwezig. Echter bevinden ze zich onder de grond en daardoor niet vrij te bezoeken. Rondom de stelling was een prikkeldraad versperring geplaatst met daarin slechts enkele doorgangen. De meest opvallende bunkers van de stelling W.N.21a H zijn de twee garages die zich aan de Monnikenweg bevinden. Beide bunkers verkeren in een redelijke staat en zijn afgesloten door een houten deur. 

Sanitätsbunker
Mocht u de stelling willen bezoeken pas dan goed op voor de grote kolonies rode mieren die er leven. De bunkers zijn makkelijk te herkennen aan de grote bulten zand die er overal in het vlakke bos liggen. En groot aantal van de bunkers ligt open en is daardoor vrij te bezoeken. In het bos liggen diverse paden en ruiterpaden en de onofficiële paden brengt u al gauw naar een groot aantal van de nog aanwezige bunkers. Bunkerinfo.nl heeft de stelling al meerdere malen bezocht en troffen iedere keer weer nieuwe bunkertjes aan. Wat ons betreft is W.N.21a H in de De Dennen op Texel de mooiste plek van het eiland. 


Tot slot
Vanaf februari 1945 zijn de bunkertjes bemand geweest door het 822e Georgische Bataljon en zijn er in de bewuste nacht van 6 april 1945 waarschijnlijk een groot aantal Duitse soldaten in de bunkertjes om het leven gekomen. Meer informatie over de Opstand van de Georgiërs welke van Texel, Europa's laatste slagveld maakte vind u hier Opstand der Georgiërs

Duitse kantine (bron Ecomare Texel)