Vliegveld Bergen: Complex K en O - W.N.1

Complex K was de kleinste stelling behorende tot vliegveld Bergen en werd door de Duitsers aangeduid als W.N.1. Het complex bestond 12 bunkertjes waar er vandaag de dag nog 4 van over zijn. Tot W.N.1 behoren nog een paar bunkers maar deze zijn door het BRV onderverdeeld in Complex A. De K9 is nog altijd aanwezig en deze werd waarschijnlijk gebruikt als commandopost. Naast de K9 ligt nog een klein werkje en dit was een Munitiebergplaats (K8) zoals er zovelen langs het vliegveld zijn te vinden. Iets verderop aan de Nesdijk liggen nog 2 bunkertjes wederom een kleine Munitiebergplaats (K6) en iets ernaast een Tobruk (K5) De rest van de bunkers lagen ten noorden van de Nesdijk waar nu een woonwijk ligt. Vermoedelijk is ook hier niks meer van terug te vinden.

Complex O is geheel gesloopt en bestond ooit uit 3 bunkers. Van de Z. Werken is waarschijnlijk alleen een badhuis overgebleven.


De informatie op onderstaande tekening dateert uit 1949 en is door het Bureau Registratie Verdedigingswerken opgemaakt

Bron: Nationaal Archief - NR: NL-HaNA_2.13.167_319_01

Plattegrond van het gebied vandaag de dag.


Op het onderstaande overzicht zijn de bunkers te zien welke er volgens het BRV zijn gebouwd (Niet alle functies welke het BRV de bunkers heeft toegewezen zijn correct) Het overzicht is door ons zo ver mogelijk aangevuld met het Duitse typenummer en of de bunker nog aanwezig is.

Complex K en O en de werken Z1 en Z7 – Widerstandsnest 1
NR: Gebouwd volgens BRV: Duitse Benaming: (Type) Nog Aanwezig: Foto's:

Complex K
1 Schuilkelder2 Schuilkelder3 Kantine met Keuken4 Schuilkelder5 Tobruk
Aanwezig Link
6 Munitiebergplaats
Aanwezig Link
7 Tobroek8 Munitiebergplaats
Aanwezig Link
9 Kleine Gefechtsstand
Aanwezig Link
10 Mitrailleuropstelling11 Uitkijkpost12 Bergplaats
Complex O
1 Tobroek2 Privaatgebouw3 Schuilplaats
Z – Werken
Z1 Badhuis
Aanwezig

Z7 Ketelhuis

Kaart van het vliegveld met daarop de nog aanwezige bunkers. Complex K is met oranje pionnetjes afgebeeld.Voor foto's van W.N.1 klik op de onderstaande afbeelding.